S.S.S

Sıkça Sorulan Sorular

En çok merak edilen soruların cevaplarını bu sayfada bulabilirsiniz.


Birçok ölümcül hastalığa karşı kedi ve köpeklere zamanında aşı yapılarak bağışıklık kazanmaları sağlanmaktadır. Zamanında aşı yaptırılmadığı takdirde telafisi mümkün olmayan sağlık sorunları yaşanabilmektedir.
Kısırlaştırılmış hayvan genellikle çiftleşmez. Ancak çok nadir olmak üzere böbrek üstü bezlerinden salgılanan cinsiyet hormonları etkisiyle çiftleştikleri görülebilmektedir; fakat hiçbir şekilde yavrusu olmayacaktır.
Kedi sahiplerinin çok çekindiği bir şey de kısırlaştırma sonrası kedisinin huyunun kötü yönde bozulacağıdır. Kısırlaştırmanın kedinin huyuna doğrudan etkisi yoktur...
Kedi ve köpek sahiplerinin sık karşılaştıkları problemlerdendir. Genellikle diş ve diş eti hastalıklarından kaynaklanır.
Aşılarda bütün ilaçlar gibi nadirende olsa allerji yapabilir. Allerji 10 - 15 dakika veya 1 - 2 saat sonra kızarıklık, titreme, yüz ve göz çevrelerinde ödem v.s. gibi belirtilerle ortaya çıkar...
4-6 aylık dönemde yapılan kısırlaştırma operasyonu sayesinde, dişi hayvanlarınızın dişilik hastalıklarına karşı koruma sağlamış olursunuz. Meme tümörleri, rahim iltihabı (pyometra), yumurtalık tümörlerine karşı koruma sağlar. Köpeklerde hiç kızgınlık göstemeden kısırlaştırmış olmak meme tümörünü %85 oranında koruma sağlar, bir kızgınlık göstermesinde oran düşerken. Ancak daha uzun ömürlü olmasını sağlayan en önemli faktörlerden biri kısırlaşmış olmasıdır.
Bu sorunun devamı bazen, “benden daha fazla ilgilenecek birine sahiplendirsem mi?” şeklinde daha keyifsizce gidebiliyor. Evcil hayvanınıza yeterli zaman harcamadığınız için endişelenecek kadar onu seviyorsunuz demektir. Aynı zamanda siz onun için ,iyi bir anne/ banasınız. Zamanın süresinden çok niteliği önemlidir. Köpeğinizi yeteri kadar gezdirip, onunla oyun oynuyorsanız, kediniz yanınıza geldiğinizde onu seviyor, onunla oyun oynuyor ve ihtiyaçlarını zamanında karşılıyorsanız yeterli. Bazen 5 dakikadır, oyun zamanı. Bütün kediler gündüzleri evde sahiplerini bekliyor. Hayatın koşturmacasında hepimiz çalışmak zorundayız. Ne kadar zamanda değil ne yaptığınız önemli. İçiniz rahat etsin.
Bu davranışın genel sebebi idrar yollarındaki oluşabilecek hastalıklardır. Yine de kabızlık gibi durumlarda da benzer semptomlar gözlenebilir. Hekiminiz bunun ayırımını kolaylıkla yapacaktır. Kum kabına sürekli girip çıkıyorsa, altında yatan mutlak sürette bir hastalık vardır. Vakit kaybetmeden muayene edilmeli.
İyi bir hasta sahibi olabilmenin ilk kuralı çok iyi gözlemci olmaktır. Biz veteriner hekimlerin en büyük iş ortağı ve yardımcısı, hayvan sahipleridir. Kendi derdini anlatamayan, neresinin ağrıdığını, kendini nasıl hissettiğini bizim bildiğimiz şekillerde ifade edemeyen bir canlının, dili olmak zorundasınız. Onu iyi gözlemleyerek bir çok hastalığı da erken teşhis etmemizi sağlayabilirsiniz. Günlük rutinlerini iyi bilmek ilk aşamada bizim için çok önemli. Mamasının ölçüsünün ne kadar yediği, dışkı ve idrar durumu, oyun oynama isteği gözlemlemeniz gereken şeylerden. Evde dinlenme halinde yaptığı bir davranış, klinikte muayene sırasında yapmayabilir. Ama yaptığı davranış, hastalık teşhisinde, yapılması gereken tahliller için önemli olabilir. O yüzden bizlere en doğru, en iyi gözlemlenmiş şekilde anemnez vermeniz, evcil dostunuz için çok önemli.
En kısa sürede idrar tahlili yapılması gerekir. Kedinizin içtiği su oranını takip etmek çok zordur. Yine de her zamankinden daha az mı, çok mu tüketiyor gibi bilgiler, hekiminiz için önemlidir. İdrarda kan olması ve bunun sizin tarafınızdan tespit edilebilecek şekilde gözlenebiliyor olması çok ciddi bir durumdur. Çünkü sağlıklı idrar renginde yapılan testlerde gizli kan olarak tabir edilen, az miktarda eritrosit gözlenmesi durumda bile hemen tedavi başlanması gerekiyor. Siz kedinizin idrarını pembe ya da kırmızı gördüğünüz takdir de bu önemli bir bulgudur. En kısa sürede tanı konulması ve tedavi başlanmalıdır.
Dişi kedilerde 4-6aylık dönemde kızgınlığa girerler. Bazı kedilerde bu zaman 8-10 aylık olana kadar uzayabilir. Dişi kedilerde yüksek sesle miyavlama, normalden farklı tınıda sesler çıkartma en sık görülen durumdur. Arka ayaklarının üzerinde duramıyormuş gibi daha yere yakın yürürler. Kuyruğunu yan tarafa doğru tutar. En belirgin davranışı, sırtından kuyruk sokumuna doğru sevildiğinde, popo kısmını kaldırıp, kuyruğunu yukarı doğru kaldırır.
Kediler mevsimsel poliöstrik hayvanlardır. Bunu söyle açıklayabiliriz; belirli bir mevsim içinde çiftleşme olmadığı takdirde yıl boyu kızgınlıkları tekrarlar. Kediler için bu mevsim ilkbahar mevsimi, özellikle mart ayıdır. Ancak kedilerin ev ortamında daha rahat koşullarda yaşama başlaması ile bu mevsimsellikten çıkıp, tüm yılı kapsar hale dönüşmüştür. İyi bakım ve besleme koşuları altında, barınma ve yemek ihtiyaçları düzenli karşılanan kedinin, yaşam için üçüncü ihtiyacı olan soyunu devam ettirme çabasını ön plana çekmesi normaldir. Dolayısıyla 4 aydan itibaren dişi veya erkek kedilerde kızgınlık başlayabilir. Bunun da başlama zamanı eskisi gibi sadece mart ayı olmayacaktır.
Bütün dünyanın diğer bir gerçeği de, sevimli ve insanların evlerini paylaşmak isteyecekleri özel ırkların sürekli daha da özel yaşamımıza uygun şekilde üretilmeye devam edilmesi. Gözleri masmavi, doğduğunda bembeyaz sonra pati ve kulakları koyulaşmaya başlayan, atletik vücutlu, köpek gibi at-getir oynayan bir kedi ırkı cazip gelebilir. Bu bahsettiğim bir siyam kedisi. Zaten her kedi ırkı daha insana uyumlu ve estetik açıdan daha sahiplenilebilir olması için üretiliyor. Ancak uzun tüy bakımını üstlenemeyeceksiniz, uzun tüylü bir iran kedisi, kesinlikle size uygun olmaz. Hem sakin, hem çocuklarla iyi anlaşan bir Scottish ırkı tercih edilebilir. Evdeki enerji durumu, yaşam şekliniz, ırkın ihtiyaçları göz önüne alınmalı. Mutlaka alınacak ırkın araştırılması gerekir.
İki kıvrık kulak (fold x fold) çiftleşmesinden doğan bebekler genetik olarak doğuştan kemik ve kıkırdak hastalığı ile doğarlar. Veteriner hekim tarafından yapılan ilk muayenede bu durum incelenebilir ve teşhis edilebilir. Radyografik inceleme ile tanı desteklenebilir. Bilinçli üreticiler bu olumsuz durumla karşılaşmamak için, Scottish Fold ırkı kedileri, Scottish Straight veya British Shorthair ile çiftleştiriyorlar. Bu durumda genetik hastalık olan OCD (osteochondrodysplasia) gözlenmemekle beraber diğer ırklara göre eklem ve kemik hastalıklarına yatkınlık olabilir. Scottishler, diğer kedilerden farklı olarak, “buda oturuşu” yapması eklemlerinin normalden çok daha esnek olduğunu gösterir.
Düzenli iç parazit ilacı yapılan kedi/köpeğin tüyünün herhangi bir kist yapıcı özelliği yoktur. İnsanda “kist hidatik” diye adlandırılan hastalığa sebep olan parazit, kedi/köpeğin
Bazı ırk hayvanların tüy yapısı düzenli bakım yapılması gerekir. Düzenli periyotlarda tarama işlemi yapılsa bile, kullanılan tarağın tüy yapısına uymaması gibi durumlardan dolayı, kedi veya köpeğin tüyleri çok fazla dolaşmasına ve derisinin hava almasını engelleyecek duruma gelmesine sebep olacak duruma geçer. Bu durum kesinlikle tıraş olması için en önemli nedendir. Bunun dışındaki durumlar zorunlu değil, daha çok isteye bağlı ve tercih sebebidir.
Tabi ki evcil hayvan bakarken, insanların bedensel ve ruhsal sağlığı öncelikli olarak önemli olmalıdır. Doktorunuz evcil hayvan ile aynı ortamı paylaşmamanız gerektiğini size iletiyorsa, kedi/köpek tüyüne karşı herhangi bir alerjiniz çıktıysa, bir arada yaşamak sağlığınızı kaybetmenize sebep olabilir. Her şeye rağmen bir arada yaşamaya devam istiyorsanız, biraz dikkat ile evdeki alerjen miktarını azaltabilirsiniz. Hiç kullanmadığınız bir alana kedi tuvaletini koymak, sizden başka biri tarafından rutin temizliğinin yapılması. Evde geçirdiğiniz zamanın çoğunda yaşadığınız alanı kedi ile paylaşmamak. Yatak odanıza almamanız gibi önemler alınabilir. Çok etkin olmasa da, ortamdaki tüy miktarı azaltmak için tıraş işlemi belli aralıklarla yapılması önerilir. Ev tozu akarına karşı alerji olduğunda, kimse tahta bir yüzeyde yatmaya geçmez. Bunun gibi, alerjiniz olduğu için de, ilk yapmanız gereken evdeki hayvanı uzaklaştırmak yerine, ortam düzenlenmesi yapılabilir. Alınan önlemlere rağmen, sağlığınızı tehdit eden bir durum mevcut ise, doktorunuzun tavsiyesine uymak en doğrusudur.
Kedi ve köpeklerinizi ilk aldığınız zaman bir veteriner hekim tarafından muayene edilmesi yerinde olacaktır. Veteriner hekim hayvanınıza uygun aşı takvimi belirleyecektir.
Hayvanın cinsine, bakım ve beslenme koşullarına bağlı olarak değişebilmekle beraber ilk kızgınlığını (çifleşme isteği) müteakiben 6-7 aylıktan büyük kedi/köpeklerin kısırlaştırılması uygun görülmektedir.